Hoe maak je kruidenboter? Klaar binnen 5 minuten!

Opt-in nieuwsbrief
Latest posts by Kim (see all)

Hoe maak je kruidenboter?

Hoe maak je kruidenboter?

Vroeger (ja dit klinkt heel ver weg) toen ik nog thuis woonde, maakte mijn moeder altijd (en nog steeds) de lekkerste kruidenboter. Niks kant-en-klaar uit de supermarkt, maar gewoon homemade. Voor mij was dit vanzelfsprekend. Totdat ik een aantal jaar terug uit huis ging en een lekker soepje wilde maken met stokbroodjes. Met kruidenboter voor er op natuurlijk! Maar ik had helemaal geen recept! Dus wat doe je dan? Juist, je moeder bellen in de supermarkt met de vraag: Hoe maak je kruidenboter?(klinkt bekend?!)!


Onderweg naar huis ben ik direct langs de Hema gelopen om maar meteen een klein mapje te kopen waar ik voortaan al mijn recepten in kon bewaren (zo georganiseerd als ik ben). Ondertussen puilt deze uit met lekkere recepten en keken mijn huisgenootjes de eerste keer vol bewondering naar het mapje toen ze hem zagen, maar dat terzijde.

Hoe maak je kruidenboter? Nu hier, zal ik HET kruidenboter recept met jullie delen.

Hoe maak je zelf kruidenboter?

Hoe maak je zelf kruidenboter?

Hoe maak je zelf kruidenboter? Lees hier: het is zó makkelijk!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Borrelhapje, Spreads & smeersels
Keuken Frans
Porties 1 kommetje

Equipment

  • kommetje

Ingrediënten
  

  • 125 gr ongezouten (room)boter (voor grotere hoeveelheden gebruik je 250 gr)
  • 1 el Garlic Heaven kruiden van Green Gypsy Spices

Instructies
 

  • Snijd de boter in blokjes, doe in een schaaltje en laat een paar uur staan zodat het zacht wordt (kamertemperatuur). Je kunt de magnetron gebruiken, maar doe dit voorzichtig, want je wilt geen vloeibare boter!
  • Gooi de Garlic Heaven kruiden door de boter heen en prak het met een vork. Je kunt eventueel aanvullen met wat peper en zout

Notities

Deze verse kruidenboter is heerlijk op een stokbroodje, over je vlees of snijd pompoen, zoete aardappel of wortel grof, leg er wat blokjes van deze homemade kruidenboter overheen en zet het in de oven. 
Trefwoord Boter, Garlic Heaven, Kruidenboter

Is de kruidenboter teveel voor je? Rol wat in plastic folie en vries de boter in.

Garlic Heaven kruiden

Zie Garlic Heaven als knoflook 2.0: je gebruikt het in plaats van knoflook, dus een date afschrikken met knoflookvingers zit er niet meer in (je kunt ‘m nog wel afschrikken met je knoflook adem). Je gebruikt ‘m om de lekkerste knoflookgarnalen mee te maken, je brengt er je groenten mee op smaak, maak er verse korianderpesto van en je maakt er dus de lekkerste kruidenboter mee.

Winning team:

Knoflook, tijm, oregano, zeezout.

Kruidenboter: de lekkerste variaties

Er is niet 1 recept voor hoe je kruidenboter maakt. Hierboven hebben we een standaard recept voor kruidenboter die heel snel klaar is, maar daar kun je natuurlijk ontelbaar veel variaties op maken. Dit zijn mijn favoriete variaties, heb je nog aanvullingen of goede ideeën??

1 Kruidenboter met verse kruiden

Maak het standaard recept zoals hierboven en gooi er verse kruiden doorheen, zoals peterselie, bieslook of dille. Snijd dit fijn en prak het door de boter heen. De verse kruiden kun je bewaren in de vriezer, zodat je altijd verse kruiden in huis hebt.

2 Frisse kruidenboter

Wat citroensap en/of citroenrasp is ook lekker; dit zorgt voor een frisse touch.

3 Pittige kruidenboter

Mag het van jou allemaal wat spannender? Maak het basisrecept zoals hierboven en snijd een chilipeper fijn of prak wat chilipoeder door je boter. Nog niet spannend genoeg? Wij vinden koriander en wat limoensap erbij echt een feestje of vervang de Garlic Heaven in het basisrecept voor de Knoflooksletten kruidenmix.

4 Italiaanse kruidenboter

In een Mediterrane bui? Begin met het maken van het basisrecept zoals we hierboven hebben beschreven. Snijd dan zongedroogde tomaten heel fijn en prak dit erbij. Lekker om er dan ook wat paprikapoeder bij te doen en wat basilicum. Wil je echt all the way gaan? Prak er dan ook nog wat geraspte Parmezaanse kaas bij en/of olijven bij.

5 Oosterse kruidenboter

Dit is één van mijn favorieten: Maak het basisrecept zoals hierboven en voeg wat Ras el Hanout kruiden en verse koriander toe. Man, wat een smaakexplosie! Ik gebruik de Ras el Hanout ook vaak over een eitje, door een standaard wokgerecht of over aardappels of (zoete) aardappel frietjes uit de oven. Wat ik vaak doe als ik geen tijd heb: Ik haal kant-en-klaar gesneden groenten. Dit bak ik op met deze kruidenmix en dan voeg ik 2 eitjes toe. Ik scramble het en dan heb je binnen 5 minuten een maaltijd.

Super lekker als je het basisrecept voor de kruidenboter hebt gemaakt: gooi wat over je zoete aardappels en zet die met geitenkaas in de oven.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu